I veckan har jag vandrat på Goglesalm i Österrike och plockat vildväxande arnica. På almen, som ligger 2000 m över havet och höll för dagen en temperatur på 13 grader, plockade jag inte bara arnica utan även rödklöver och daggkåpa.
Det var en helt magisk känsla att gå där i hög klar luft, beundra den enastående utsikten och samtidigt ta in almens rika flora och fauna. En mer naturlig och miljövänligare plats att plocka läkeväxter på kan jag knappast tänka mig.
Blommar på minst 1000 m höjd
Intressant är också att i Österrike blommar arnican i juli och växer endast på platser som ligger minst 1000-1500 m över havet. Hemma i min trädgård i Skåne (90 m över havet) blommar ju min odlade arnica redan i mitten av juni.
Arnica är en väl beprövad medicinalväxt med egenskaper som främjar blodcirkulationen, lindrar smärta och påskyndar läkeprocessen vid exempelvis stukningar, bulor och blåmärken.
Så vad ska jag då göra med växterna som jag plockade.
Jo, jag klippte arnicans blommor i mindre bitar och la dem i olivolja. Örtoljan är klar om 4-6 veckor, och ska sedan användas i salvor.
Daggkåpan och rödklövern ska torkas till te. Båda dessa har bland annat god effekt på klimakteriebesvär och PMS.
Te på daggkåpa kan man dricka vid behov men inte mer än någon per dag eftersom garvämnet i daggkåpan annars kan överbelasta levern och njurarna.
Även rödklöver ska användas med försiktighet, speciellt om du äter blodförtunnande medicin och om du är känslig för ärtväxter.
Vem vet, jag plockar kanske några andra örter på almen nästa sommar.
Ta hand om dig
Örtagumman 🌱
Ps. Som med alla läkeväxter är det mycket viktigt att du är försiktig och att du läser på ordentligt om dem.
Foto: Örtagumma