Äkta kamomill – Matricaria chamomilla, är en mycket tacksam och odlingsvärd läkeväxt! Idag har jag återigen skördat denna fantastiska blomma! Så fin där den står och fyller luften med en underbar doft medan jag skördar den. Det bästa är att imorgon, då finns det precis lika många blommor att skörda igen.
Användningsområden för kamomill
Användningsområdena för kamomill är många och kamomill är många gånger den första medicinalväxt man kommer i kontakt med, och då i form av en kopp rogivande förkylningste med kamomill. Själv dricker jag te på kamomill för dess rogivande, lugnande och kramplösande egenskaper. Teet har även sårläkande egenskaper, och kan vara till hjälp vid magkatarr (då brukar jag även tillsätta rölleka och lindblommor).
Utvärtes fungerar kamomillen också lugnande och sårläkande. Du kan använda kamomillte som bakteriedödande sårtvätt och baddning vid eksem, hudutslag och klåda. Blöt en liten kompress i ljummet kamomillte, vrid ur och lägg över inflammerade eller kliande ögon en stund.
Örtolja på kamomill använder jag som vårdande kroppsolja och som basolja till olika cerat och salvor (doftar sommar). Tinkturen tar jag som rogivande droppar.
Idag gick skörden till att göra kamomillolja.
Så här gör jag min kamomillolja
Jag fyller en glasburk till 2/3 med färska lätt sönderklippta kamomillblommor, och häller på olivolja (eller rapsolja) upp till burkens kant. Burken ställer jag i ett österfönster. Nu skall burken stå där i tre till fyra veckor medan jag snurrar runt på den en gång om dagen. Efter det silar jag bort blommorna och tillsätter 10 droppar eterisk kamomillolja per dl färdig olja. Detta gör jag för att öka kamomillens aktiva ämnen i oljan, samt så tillsätter jag även 1% e-vitamin (1 ml per dl) för att öka hållbarheten. Jag häller oljan i en ren flaska och min vårdande örtolja är klar. Hållbarhet cirka 1 år.
Ta hand om dig!
Örtagumman
Kamomill – Matricaria chamomilla
Blommar juni till september
Ps. Som med alla läkeväxter är det mycket viktigt att du är försiktig vid användning och att du läser på ordentligt om dem.
Foto: Örtagumman