Det är enklare än du tror att göra en rosengelé, och resultatet blir både vackert och gott. Jag använde rosenblad från min rabattros Chandos beauty som har en underbar doft. Den gav en champagnefärgad gelé med en precis, i mitt tycke, lagom smak av ros.
Det går att använda alla rosor som doftar, men försäkra dig först om att de inte är besprutade.
Tänk på att färgen sitter i bladen så ju mörkare rosenblad, desto mörkare gelé. Testa gärna med olika rossorter, alla har sin speciella smak.
Så här gör du en lyxig rosengelé:
Ingredienser:
– 20 gram rena färska rosenblad
– 250 gram vatten
– syltsocker eller gelésocker (samma mängd som rosvattnet uppmätts till när blad och vatten har kokat klart)
Steg-för-steg:
- Förbered rosenbladen: se till att de är helt rena.
- Koka rosenbladen: Lägg rosenbladen i en kastrull tillsammans med vattnet och låt sjuda i 5 minuter. Sila bort blombladen och behåll rosvattnet.
- Mät rosvattnet, brukar bli ca 150 gram.
- Mät upp lika mycket sylt/gelésocker som du har rosvatten, brukar vara 150 gram.
- Blanda rosvattnet och sockret i en kastrull. Koka upp och låt koka i 5 minuter. Gör geléprovet (lägg en tallrik i kylen tills den kallnat och häll sen lite gelé på tallriken, om man kan dra ett spår i gelén med skeden utan att den flyter ihop är den klar), om gelén inte stelnar så kokar du lite till, eller tillsätter lite mer sylt/gelésocker.
- Häll upp på en steriliserad burk och låt svalna.
Förvara i kylskåp och njut av din hemlagade rosengelé tillsammans med ost och kex eller som en söt topping på desserter och tårtor.
Du hittar fler tips på vad du kan göra med rosenblad här.
Ta hand om dig
Örtagumman
Foto: Örtagumman