Jag odlar min pepparmynta i kruka för att den inte ska vandrar omkring i trädgården på eget bevåg. Den doftar friskt och gott, och jag använder den både som kryddväxt och som läkeväxt. Älskar doften av den och plockar ofta ett blad för att lukta på när jag går runt i trädgården.
Pepparmynta är den mest använda myntan inom örtterapin eftersom den innehåller bitterämnen som främjar matsmältningen – och intas då främst som te. Pepparmyntste hjälper också mot illamående genom att mentolen i myntan bedövar magslemhinnan. När man smörjer huden med pepparmyntsolja har den först en kylande effekt som sedan följs av värmande verkan på ömmande muskler och hud. Oljan används även för att lindra klåda.
Jag har torkat blad till te och har även satt en pepparmyntsolja för utvärtes bruk.
Min olja är gjord på pepparmynta, olivolja, nattljusolja och baobabolja, samt eterisk pepparmyntsolja. Då detta är första gången som jag använt andra vegetabiliska oljor än bara raps- eller olivolja tillsammans med pepparmyntan, så var det lite extra spännande hur kvaliteten skulle bli.
Så här gjorde jag oljan: Jag fyllde en glasburk med 2/3 pepparmyntablad och blommande grenspetsar, klippte sönder dem lite lätt och hällde på lika delar olivolja, nattljusolja och baobabolja så att oljan täckte alla bladen. Det går naturligtvis bra att ta vilken vegetabilisk olja som helst. Det är helt efter eget tycke. Oljan har jag ställt i ett österfönster (går lika bra i väster). Nu skall burken stå där i fyra veckor medan jag snurrar runt på den en gång om dagen. Efter det silar jag bort blad och blommor, och tillsätter till sist 10 droppar eterisk pepparmyntsolja per dl färdig olja (för att få i flera av pepparmyntans aktiva ämnen i oljan). Jag häller oljan i en ren flaska och min vårdande örtolja är klar.
Att jag valde att tillsätta nattljus- och baobabolja tillsammans med olivoljan är för att nattljusoljan är mager och bra för torr och skadad hud, och baobaboljan är mjukgörande och intensivt vårdande. Källa: Organic Makers
Ta hand om dig!
Örtagumman
Pepparmynta – Mentha x piperita
Kan skördas året om.
Ps. Som med alla läkeväxter är det mycket viktigt att du är försiktig och att du läser på ordentligt om dem.
Foto: Örtagumman