Hostsirap på granskott och timjan!

En träbricka med granskott, timjan och en burk honung på.

I vanliga fall gör jag hostsirap antingen på timjan eller på granskott. Men eftersom båda innehåller eterisk olja som är bakteriedödande, slemlösande och hostdämpande, så ville jag testa att göra en blandning med båda ingredienserna i.

Så här gör jag min hostsirap:
  1. Jag varvar färska granskott (ca 2-3 cm långa) och färsk timjan med honung i en glasburk. Först honung, sedan granskott och timjan och sedan honung igen, granskott, timjan o.sv.
  2. Sedan ställer jag burken i ett österfönster (går lika bra i ett västerfönster). Där får den stå i 3-4 veckor.
  3. Burken skakas och vänds varje dag.
  4. Vätskan i örterna smälter honungen till en sirap, som i sin tur drar ut de aktiva ämnena ur granskotten och timjanen. Hostsirapen är klar när granskotten förlorat sin fina gröna färg och vätskan i burken blivit guldbrun och trögflytande. Då silar jag den genom ett nylonfilter och häller den på en glasflaska eller i glasburk, som jag förvarar i kylskåp.

Hostsirapen håller i drygt ett år.

Dosering

Jag brukar ta ca en 1/2 msk av sirapen mot hosta vid behov. Ska bli spännande att testa om blandningen funkar lika bra och smakar lika gott som de gör var för sig.

Se färdiga resultatet här

OBS! Kom till håg att du måste ha markägarens tillstånd för att plocka granskott.

Ta hand om dig!
Örtagumman

Gran – Picea abies
Granskott skördas på försommaren

Timjan – Thymus vulgaris
Blommar juli till augusti. Skördas året om.

Ps. Som med alla läkeväxter är det mycket viktigt att du är försiktig och att du läser på ordentligt om dem.

Foto: Örtagumman


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *