Hostsirapen är klar!


Vill du veta vad som hände med hostsirapen som jag gjorde? Här kommer fortsättningen på mitt tidigare inlägg ”Göra hostsirap på timjan, lakritsrot och anisfrön”.

Fyra veckor har gått och från att ha varit ljus och honungsfärgad, så har hostsirapen nu blivit härligt gyllenbrun och ändrat form från fast till trögflytande. Vilket betyder att det är dags att sila.

När jag öppnade burken så doftade det ljuvligt – som hostmedicin jag fick som liten.

Så här silar jag hostsirap

Jag silade massan genom ett nylonfilter köpt i vanlig livsmedelsbutik. Det är lite kladdigt och bökigt innan det är klart, men väl värt besväret.

Sen lät jag sirapsmassan stå och ”droppa av” under cirka en timme. Efter det pressade jag ut så mycket som möjligt ur filtret.

Gyllenbrun trögflytande hostsirap.

Jag använde en dryg deciliter honung till denna sats och det blev nästan en hel deciliter färdig hostsirap.

Se processen från dag 1 till dag 28 i videon.
Hur smakar Hostsirapen?

Hostsirapen smakar riktigt gott. Först träder honungen fram och direkt efter det poppar smakerna av timjan och lakrits upp. Anisfröna ger en extra stuns till lakritssmaken. Sååå god! Detta receptet kommer jag att använda fler gånger.

Förvaring av hostsirap

Jag hällde hostsirapen i en glasburk som jag förvarar i kylskåp. Hostsirapen håller i drygt ett år.

Förvara hostsirapen i glasburk i kylskåp.
Dosering av hostsirap

Jag tar ca en 1/2 msk av hostsirapen vid behov (ibland lite mer bara för att den är så god). Fungerar förvånansvärt bra för mig och min familj. Att smaksätta örtte med en tesked hostsirap är också mycket gott.

Ta hand om dig!
Örtagumman

Timjan – Thymus vulgaris
Blommar juli till augusti. Skördas året om.

Ps. Som med alla läkeväxter är det mycket viktigt att du är försiktig och att du läser på ordentligt om dem.

Foto: Örtagumma


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *