Så ser du skillnad på äkta och fyrkantig johannesört!


Jippi! Nu börjar den äkta johannesörten synas i vår natur. Jag brukar göra välgörande örtolja och rogivande tinktur på den. Johannesörtsoljan har en utvärtes lindrande effekt på ömmande leder, muskelvärk, muskelinflammation och solsveda. Tinkturen kan lindra vid lätt nedstämdhet, vid lindrig oro och mot tillfälliga insomningsbesvär.

Så ser du skillnad på äkta och fyrkantig johannesört

De två vanligaste arterna av johannesört i Sverige är den äkta johannesörten, som används i registrerade naturläkemedel och den fyrkantiga johannesörten, som även den kan användas, men är då inte lika potent. Och dessa två sorter är mycket lika. När du exempelvis krossar dess blommor och blomknoppar mellan fingrarna då färgas fingrarna rödblå, och detta gäller båda sorterna. Men, hur ser jag då vilken som är vilken? Jo, de två säkraste sätten att se om du har hittat den äkta johannesörten är genom att titta på bladen och genom att känna på stjälken.

För att säkerställa att du hittat äkta johannesört så ska du titta på bladen och känna på stjälken.
Titta på bladen

Den äkta johannesörten, hypericum perforatum, heter som den gör eftersom bladen ser ut att vara fulla med hål, dvs perforerade. När du håller upp bladen mot ljuset så syns de små prickarna tydligare. Varje liten prick är en eteroljekörtel. På den fyrkantiga hittar du inte samma perforering.

Känn på stjälken

Den äkta johannesörten har en stjälk som i genomskärning är formad som ett öga, medan den fyrkantiga johannesörtens stjälk är fyrkantig. Snurra stjälken mellan fingrarna så känner du. Om den är nästan rund, med två motsatta räfflor är det en äkta johannesört. Den fyrkantiga har fyra räfflor.

Ta hand om dig
Örtagumman

Äkta Johannesört – Hypericum perforatum
Blommar juli – september

Ps. Som med alla läkeväxter är det mycket viktigt att du är försiktig och att du läser på ordentligt om dem.

Foto: Örtagumma


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *