Persilja kan jag inte få för mycket av! Det är en av mina mest använda kryddörter i köket. På sommaren klipper jag färsk direkt från odlingslådan och på vintern tar jag av den infrysta (som för övrigt är lika god som färsk). Kan tillsättas till det mesta man tillagar.
Persilja är mycket näringsrik
Persiljan är en näringsrik kryddört och har höga halter av kalium, järn och magnesium. Något som gör persiljan extra bra för alla som lätt får kramp, eftersom de tre mineralerna verkar kramplösande på musklerna. Detta har jag testat genom att äta en näve persilja vid kramp i benmusklerna, och det fungerar för mig.
Idag skördade jag det sista av årets persilja som nu ska frysas in. Jag klipper persiljan i små buketter, lägger på en bricka som jag ställer in i frysen i några timmar. Sen samlar jag den i en fryspåse. Har fyllt två 3 liters påsar redan!
Det går även att torka persilja och dricka te på den – teet sägs verka urindrivande och kramplösande på mage-tarm. Har dock aldrig själv testat detta.
Ta hand om dig!
Örtagumman
Persilja – Petroselinum crispum
Skördas juni till november
Foto: Örtagumman