Idag har jag satt en tinktur på roten från djävulsklo för första gången. Det är förvisso inte en svensk läkeväxt utan en afrikansk, men jag är så nyfiken på att få testa dess verkan.
På apoteket kan man köpa djävulsklorot i tablettform, Flexiloges, som sägs ge lindring av smärta vid lätt ledförslitning (artros). Dess aktiva substans består av djävulsklo som utdragits i 60 % etanol. Djävulsklorot används även flitigt till hästar och hundar som har ledbesvär.
På nätet hittade jag en hel del intressant information om djävulsklo (mycket på engelska). Det verkar vara en användbar växt vid smärta, inflammation och för sårvård. För dig som vill nörda ner dig så sök på en av växtens aktiva substanser: harpagoside, så hittar du en massa spännande läsning.
Det finns en del varningar för invärtes bruk av djävulsklo, men jag har tänkt att min tinktur endast ska användas utvärtes och då för omslag och i smärtlindrande salvor. Jag återkommer när det är dags att testa dess verkan. Om någon har erfarenhet av djävulskloroten så får ni gärna dela med er.
Så här gör jag min djävulsklorotstinktur
Jag tar en 1 del torkad djävulsklorot och krossar rötterna i en mortel. Sen lägger jag krosset i en glasburk och fyller på med 2 delar sprit som går ända upp till kanten (rekommenderar att du använder minst 40% sprit). Du kan behöva fylla på med sprit efter några dagar, då örterna suger åt sig. Tinkturen ställer jag i ett österfönster (går lika bra i väster). Sedan får burken stå och dra i cirka sex veckor medan jag snurrar runt på den en gång om dagen. Efter det silar jag bort djävulsklorotskrosset och förvarar den färdiga tinkturen i en mörk glasflaska. Håller i minst 10 år.
Läs gärna mitt senare inlägg om när tinkturen blev klar.
Ta hand om dig!
Örtagumman
Djävulsklo – Harpagophytum procumbens
Ps. Som med alla läkeväxter är det mycket viktigt att du är försiktig och att du läser på ordentligt om dem.