Jag sätter tinkturer på läkeväxter och örter när jag vill ta vara på aktiva ämnen som garvämnen, bitterämnen, flavonoider eller saponiner, som alla löses i alkohol. Jag får även ut dessa ämnen genom att använda vatten, glycerin eller vinäger, men en tinktur på sprit håller väldigt mycket längre. Den har en hållbarhetstid på minst tio år.
olika Alkoholhalt för torkade och färska växter
Du kan använda antingen torkade eller färska läkeväxter för att dra ut de hälsofrämjande ämnena, men det kräver oftast olika alkoholhalt beroende på vilket du gör:
Torkade växtdelar behöver sprit med minst 35-40% alkoholhalt. Ta en del torkad ört till två delar okryddat brännvin eller vodka. Stöt örten i mortel så att den finfördelas lite innan du lägger den i glasburken.
Färska växtdelar behöver en något starkare alkoholhalt än 40% eftersom de innehåller vatten som späder alkoholen. Men det funkar naturligtvis även med 40% här också. Den blir bara lite mindre potent. Ta två delar färsk ört till två delar okryddat brännvin eller vodka. Klipp eller hacka sönder örten lite lätt innan du lägger den i glasburken.
Sätt på locket och låt stå i rumstemperatur i 4-6 veckor. Du kan behöva fylla på med sprit efter några dagar, eftersom örterna suger åt sig. Skaka burken försiktigt varje dag.
När tinkturen är klar, sila av den genom ett finmaskigt textilfilter. Pressa ut spriten ur örterna ordentligt.
Häll upp på en mörk glasflaska. Sätt på en etikett med innehåll och datum. Tinkturen håller i minst tio år.
I år använder jag endast färska växtdelar
I år testar jag att sätta de flesta av mina tinkturer på färska blommor, blad och stjälkar och till det använder jag sprit på mellan 60-80% alkoholhalt, beroende på användningsområde. 60-70% för invärtes bruk och 70-80% för utvärtes. Den starka spriten har jag köpt i Österrike (kornvodka).
Potenta tinkturer
Eftersom tinkturerna blir mycket potenta (har stark effekt) när de görs med så hög alkoholhalt kan man ibland behöva späda ut dem lite. Men jag testar först hur jag tycker att tinkturerna är. Ifall de smakar bra och inte känns obehagliga att ha i munnen eller på huden så låter jag dem vara som de är. Jag får bara använda lite mindre doser än vad jag vanligtvis gör med tinkturer med lägre alkoholhalt.
Idag har jag silat tinkturer på rölleka och kamomill. Röllekan blev härligt mörkgrön och kamomillen blev gul. De kändes rätt så starka i munnen, så dessa använder jag genom att ta en tesked i ett halvt glas vatten eller direkt i mitt te. Helt beroende på behov.
Jag har flera tinkturer som väntar på att silas; vänderot, vallört, röd solhatt och hästkastanj. Det ska bli spännande att testa hur de blir.
Ta hand om dig
Örtagumman
Ps. Som med alla läkeväxter är det mycket viktigt att du är försiktig och att du läser på ordentligt om dem.
Foto: Örtagumman