Jag har haft Röd solhatt (echinacea purpurea) i örtagården i flera år nu. Och det är troligtvis den vanligaste sorten av solhattar som vi använder terapeutiskt här i Sverige. Men nu har jag två nya sorters Echinacea i min trädgård:
Blek solhatt och Smalbladig solhatt
Blek solhatt (echinacea pallida), som blommar för fullt nu, och Smalbladig solhatt (echinacea angustifolia) som är lite mer ”svårflörtad”, och den visar inga tecken på blommor ännu. Jag sådde dem inomhus förra året och planterade ut dem förra sommaren.
Användning av Blek och Smalbladig solhatt
Blek solhatt och Smalbladig solhatt har samma goda egenskaper som Röd solhatt; antiinflammatorisk och motverkar virus-, bakterie- och svampinfektioner. De sägs även vara bra vid läkning av svårläkta sår och hudinfektioner, men är främst kända för sin goda verkan på förkylningssymptom.
Till skillnad mot Röd solhatt, där man oftast använder blad och blommor till te och tinktur, så använder man istället rötterna på både Blek och Smalbladig solhatt, och då främst till tinktur.
Jag kommer inte att göra någon tinktur på dessa i år, utan jag vill att de ska ha etablerat sig ordentligt först. Så kanske nästa år… då hoppas jag även att den Smalbladiga solhatten kommer i blom.
Ser du skillnaden på kronbladen på den Bleka solhatten och den Röda solhatten
Ta hand om dig
Örtagumman
Röd solhatt – Echinacea purpurea
Blek solhatt – Echinacea pallida
Smalbladig solhatt- Echinacea angustifolia
Skördas juli – september (ibland även i oktober)
Ps. Som med alla läkeväxter är det mycket viktigt att du tar eget ansvar, är försiktig och att du läser på ordentligt om dem.
Foto: Örtagumman