Att planera sitt örtapotek


Det är dags att planera mitt örtapotek inför kommande örtsäsong. Detta innebär bland annat en inventering av mina torkade örter och av förrådet med tinkturer och örtoljor. Vad har jag haft för mycket eller för lite av under denna säsong? Borde jag tagit in någon mer ört? Räckte örtoljorna till de salvor jag velat göra? Behöver jag göra mer tinktur? Ska jag plantera någon ny ört i min örtagård?

Efter inventeringen gör jag en lista på vilka teblandningar, örtoljor, tinkturer, cerat, salvor och hostsirap som jag vill göra under året. Listan blir sen en bra hjälp till planeringen över vad som ska finnas i min örtagård denna säsong.

Så här tänker jag gällande hållbarheten på mina örtprodukter

▪️Örtoljorna har ju olika hållbarhet beroende på hur fet olja jag använt, och om jag har tillsatt extra e-vitamin. Normalt håller de minst ett år, ofta upp till ett och ett halvt år. Så länge oljan inte luktar härsket så behåller jag den.

▪️De torkade örterna håller i cirka ett år. Efter det börjar de aktiva substansernas kraft, doft och smak att avta. Därför byter jag ut de gamla örterna mot nya efterhand som det är dags för ny skörd. Det som blir över av det gamla återlämnar jag till naturen. Jag kan naturligtvis använda upp de gamla, men då får jag öka mängden av dem i mitt örtte ju äldre de blir.

▪️Tinkturer på sprit håller i minst tio år och tinkturer på glycerin håller cirka tre år.

▪️Jag tittar även över mitt förråd av hostsirap i kylen. Hostsirapen håller i ungefär ett år. Så länge den doftar och smakar gott så är den okej att använda.

Ta hand om dig
Örtagumman

Foto: Örtagumman


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *