Ljuvlig rosmarin till örtolja och tinktur!


Nu har jag satt vårens första tinktur och örtolja! I år har min rosmarin, för första gången, skänkt mig så mycket doftande lila blommor att det räcker till både en liten tinktur och en liten burk örtolja. Jag skördar nya blommor varje dag nu, som jag fyller på i båda mina burkar.

Jag gör tinkturen på 60% sprit och kan därför lägga i färska rosmarinblommor direkt. Örtoljan gör jag på olivolja.

Rosmarin är känd för sin kryddiga och barriga doft, som kommer från den eteriska oljan. Just den eteriska oljan är det aktiva ämnet som jag gärna vill åt, eftersom den stimulerar blodcirkulationen.

SÅ HÄR GÖR JAG TINKTUREN

Jag plockar blommorna, hackar dem lätt och lägger dem i en glasburk (fyller 2/3 av burken), och häller på med minst 40% sprit ända upp till kanten. Tinkturen ställer jag i ett österfönster (går lika bra i väster). Sedan får burken stå och dra i cirka sex veckor medan jag snurrar runt på den en gång om dagen. Efter det silar jag bort blommorna och förvarar den färdiga tinkturen i en mörk glasflaska. Håller i minst 10 år.

Tinkturen på rosmarin kan användas utvärtes som liniment, men även invärtes genom att exempelvis droppas i lite varmt vatten och intas som ett värmande och cirkulerande te.

så här gör jag ÖRTOLJAN

Jag lägger blommorna i en glasburk, klipper dem lätt (blommorna ska fylla burken till 2/3) och fyller sedan på med olivolja upp till kanten. Sen ställer jag burken i ett österfönster (går lika bra i väster). Vänder omkring på burken varje dag. Efter tre till fyra veckor silar jag bort blommorna och tillsätter 1 ml E-vitamin per dl (för att få bättre hållbarhet). Sen tappar jag upp oljan i väl rengjord flaska. Den håller i cirka 1 år.

Örtoljan på rosmarin kan användas utvärtes som värmande och cirkulerande massageolja och i salvor, men även som smaksättare i maten; god på sallader och på potatis.

Vanligtvis använder jag rosmarinbladen till örtolja och tinktur, så det ska bli spännande att se hur tinkturen och oljan blir på rosmarinblommor.

Ta hand om dig!
Örtagumman

Rosmarin – Rosmarinum officinalis

Ps. Som med alla läkeväxter är det mycket viktigt att du är försiktig och att du läser på ordentligt om dem.

Foto: Örtagumman


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *