Då var det dags att testa nytt igen – det blev en humleolja!
Tidigare har jag endast använt humle i torkad form, och då till rogivande teblandningar och till små sömngivande humlepåsar för sovrummet.
Nu ville jag testa att göra örtolja på kottarna, som sedan ska blandas till salva. Det är främst den lugnande och vårdande eteriska oljan och flavonoidernas kärlstärkande verkan som jag är ute efter. Hoppas mycket på denna!
Så här gör jag humleoljan
Jag fyller en glasburk till 2/3 med lätt sönderklippta humlekottar (doftade mycket när jag klippte dem) och häller på rapsolja ända upp till kanten så att oljan täcker alla kottarna. Burken ställer jag i ett österfönster (går lika bra i väster). Nu skall burken stå där i 4-6 veckor, medan jag snurrar runt på den en gång om dagen. Efter det silar jag bort kottarna och tillsätter 1 ml e-vitamin för varje dl (för bättre hållbarhet). Sen häller jag oljan på väl rengjord flaska, och min vårdande örtolja är klar att användas till salva. Oljan är hållbar i drygt 1 år.
Tips!
Även om jag skördade i torrt och soligt väder, så lät jag humlekottarna ligga och torka inomhus i ca 8 timmar innan jag satte oljan. Detta för att försäkra mig om att de inte var fuktiga och därmed förde med sig något vatten i oljan.
Läs här om hur du vet att det är dags att skörda humlekottarna.
Ta hand om dig
Örtagumman
Humle – Humulus lupulus
Jag skördar mina humlekottar i september
Ps. Som med alla läkeväxter är det mycket viktigt att du är försiktig och att du läser på ordentligt om dem.
Foto: Örtagumman
6 svar till “Testar att göra humleolja”
Finns det ämnen i humlen som förstörs vid uppvärmning? T.ex om man värmer oljan innan man häller på den?
Hej Jenny!
Specifikt för humleolja så är de kärlstärkande flavonoiderna känsliga för värme, och för att bevara dem ska du undvika höga temperaturer. Så jag hade nog inte värmt upp oljan i förväg (det gör jag aldrig).
Med vänlig hälsning,
Mona
Mina humlekottar har blivit bruna, då det hunnit bli nån minusgrad på natten. Jag blev dock alldeles klibbig om fingrarna när jag plockade dem. Funkar de att använda ändå?
Hej Jenny!
Det beror på helt på. Om kottarna är helt bruna så är du tyvärr försent ute för skörd, men om det bara är kottarnas ”fjäll” som är brunaktiga i toppen, och det finns gult lupulin inne i kotten, då går de bra att använda. Mvh Mona 🌿😊
Fungerar det inte med olivolja ? Tänker att den är extremt nyttig i sig ?
Hej Josef! Absolut kan du det, olivolja fungerar precis lika bra. Bra oljor att använda är oliv- och rapsolja som har hög fetthalt och håller därmed länge utan att härskna. Även mandelolja fungerar bra. Välj gärna kallpressade ekologiska oljor för att få god kvalitet på din örtolja.
Hälsningar
Örtagumman