Jag måste bara dela med mig av en så god och välgörande teblandning. Det är ett te speciellt sammansatt för att lugna en orolig mage och för att främja matsmältningen. Jag kallar det för ”magens bästa vän te”.
Teet innehåller följande åtta örter/växter
Citronmeliss, med sin ljuvliga doft och smak av citron och den svalkande pepparmyntan har båda kramplösande egenskaper och lindrar vid matsmältningsbesvär. Obs! Om du lider av halsbränna så bör du inte dricka te på pepparmynta eftersom pepparmynta kan ge magmunnen en avslappnande effekt och då håller den inte riktigt tätt.
De små gulvita kamomillblommorna, med smak av sommar, är lugnande och rogivande och med sina kramplösande och sårläkande egenskaper passar de utmärkt i ett te för magen.
Ringblomman hjälper mot mag-tarmkatarr och inflammation i gallblåsan och gallvägarna.
Björnbärsblad, hallonblad och rooibos ger en behaglig smak och fyllighet till teet samtidigt som de bidrar med mineraler, vitaminer, antioxidanter, samt verkar lugnande på upprörda magar och kan hjälpa mot både magont och diarré.
Att ha i anisfrön i teet hjälper till att minska gasbildning och uppblåsthet. Anisfröna tillför även en touch av lakritssmak till teet. Tycker du inte om lakrits så kan du ju alltid skippa denna del.
Tillsammans bildar dessa åtta örter en perfekt balanserad dryck som inte bara är snäll mot din mage utan också en fröjd för dina smaklökar.
Så här gör jag magens bästa vän te
Måtten har jag tagit fram lite på känsla, och den här fördelningen tycker jag blev bäst. Du kan ju alltid göra din egen favoritblandning.
Till en kopp på 2,5 dl kokhett vatten använder jag drygt 2 tsk torkad ört.
- 1/2 tsk ringblomma
- 1/3 tsk citronmeliss
- 1/3 tsk pepparmynta
- 1/3 tsk kamomill
- 1/4 tsk björnbärsblad
- 1/4 tsk hallonblad
- 1 knappt kryddmått rooibos
- 1/3 kryddmått anisfrön (krossade)
Jag lägger allt på ett litet fat och smular sönder örterna lätt innan jag lägger dem i en tesil. Sen får teet dra i kokhett vatten i 5 minuter. Drickes vid behov, eller högst tre koppar per dag. Här kan du läsa mer om dosering av örtte.
Ta hand om dig
Ps. Som med alla läkeväxter är det mycket viktigt att du tar eget ansvar, är försiktig och att du läser på ordentligt om dem.
Foto: Örtagumman