Recept på ringblomssalva med sheasmör.

Stallade bruna glasburkar med ringblomssalva. En burk utan lock visar den gula salvan.

Ringblomssalvan förtjänar en plats i alla hem. Själv har jag gjort en ny sats idag. Denna gång blandade jag även i mjukgörande och återfuktande Sheasmör Nilotica.

Ringblomssalvan är bra för torr hud, torrsprickor, eksem, utslag, insektsbett, hudinflammationer, småsår och brännskador. Den kan motverka bakterier och kan därför vara bra som läkande och vårdade salva vid småsår. På vintern är salvan perfekt för att skydda mot kyla och torrhet eftersom den är vattenfri.

Ringblommans väldokumenterade läkande och vårdande egenskaper passar bra tillsammans med Nilotica, som är den mjukare varianten av sheasmören. Den skyddar, mjukgör och är fuktighetsbevarande, och passar till torr, irriterad och skadad hud.

Salvan fick en skön konsistens och har en behaglig doft av apelsin, grapefrukt och ett stänk av lavendel. Den absorberas hyfsat snabbt och kvar finns ett mjukt och lent skyddande hölje.

Så här gör du salvan, steg för steg.
Så här gör jag min ringblomssalva med sheasmör

Blev cirka 300 ml färdig salva
3 dl rapsoljeutdrag på ringblommor
55 gram bivax
30 gram sheasmör nilotica
60 droppar eterisk olja: 20 apelsin, 20 grapefrukt och 20 lavendel

Smält bivaxet i ringblomsoljan i en skål (vattenbad). Ta av skålen från vattenbadet. Rör om tills oljan svalnat något. Tillsätt sheasmöret. Rör om. När smeten börjar tjockna (som halvsmält smör) tillsätter du de eteriska oljorna. Häll därefter upp i väl rengjorda burkar. Låt salvan svalna helt innan du sätter på lock.

Lycka till!

Om du vill göra ringblomssalva utan sheasmör så hittar du receptet här.

Ta hand om dig
Örtagumman

Ringblomma – Calendula officinalis
Blommar juni till oktober

Ps. Som med alla läkeväxter är det mycket viktigt att du är försiktig och att du läser på ordentligt om dem.

Foto: Örtagumman