Doften av sommar och värme var påtaglig när jag gjorde min vårdande salva på kamomill- och lavendeloljor. Blommorna kommer från egen trädgård, och det är det som är det fina för mig. Först upplevde jag doften av blommorna när jag skördade och beredde dem till örtoljor en solig sommardag. Efter det silade jag oljorna, för att till slut nu göra doftande salva på dem. Ren och skär terapi! Recept längre ner.
Kamomill- och lavendelsalva mjukgör och vårdar irriterad hud. Den är även lugnande och kan vara sårläkande, och är därför speciellt bra för irriterad hud, klåda, eksem, utslag, insektsbett, hudinflammationer, småsår och mindre brännskador. Jag använder den ofta till vintertrötta händer och fötter. Händerna blir härligt mjuka, och jag tar lite extra just på huden mellan fingrarna. När jag använder vantar på vintern så tenderar jag nämligen att bli extra torr just där, med klåda och irriterad hud som följd. Salvan mjukgör, vårdar och läker de små torrsprickorna och den irriterade huden sååå bra.
Salvan har en skön konsistens och en mild doft av kamomill och lavendel. Den absorberas hyfsat snabbt och kvar finns ett mjukt och lent skyddande hölje.
Gör egen tassalva
Den fungerar lika bra som tassalva till husdjurens tassar och nos som till dina egna händer, fötter och läppar.
SÅ HÄR GÖR JAG MIN KAMOMILL- OCH LAVENDELSALVA
Blev cirka 360 ml färdig salva
2 dl olivoljeutdrag på lavendelblommor
1,5 dl olivoljeutdrag på kamomillblommor
68 gram bivax
15 droppar eterisk lavendelolja
15 droppar eterisk kamomillolja
Smält bivaxet i örtoljorna i en skål (vattenbad). Ta av skålen från vattenbadet. Rör om med slev eller handvisp tills oljan börjar tjockna (som halvsmält smör), då tillsätter du de eteriska oljorna. Häll därefter upp i väl rengjorda burkar. Låt salvan svalna helt innan du sätter på lock.
Lycka till!
Ta hand om dig
Örtagumman
Kamomill – Matricaria chamomilla
Blommar juni till september
Lavendel – Lavandula angustifolia
Skördas juli – september
Ps. Som med alla läkeväxter är det mycket viktigt att du är försiktig och att du läser på ordentligt om dem.
Foto: Örtagumman