Sista skörden humlekottar blev till en humletinktur!

Glasburk med humlekottar till tinktur.

Jag läste i Marie-Louise Ekelöfs bok ”Trädgårdsapoteket”, att man för att inte förstöra fytoöstrogenet skulle bereda humlen med ett så kallat kallvattenmacerat. Det vill säga, att lägga humlekottarna i kallt vatten och låta stå och dra över natten. Eller så kunde man göra en tinktur på kottarna.

(Fytoöstrogener är växtämnen som liknar kroppens eget östrogen.)

Eftersom jag vill komma åt både den lugnande och sömniga effekten, men även fytoöstrogenet i humlen, så har jag nu satt en tinktur på de sista kottarna. Det ska bli spännande att testa om det känns någon skillnad på hett örtte med humle, som ger den lugnande och sömngivande effekten, och på tinkturen som då även ska innehålla fytoöstrogen.

Humlekottar
Så här gör jag humletinkturen
  1. Jag fyller en glasburk till 2/3 med färska lätt sönderklippta humlekottar och häller på 60% sprit ända upp till kanten, så att spriten täcker alla kottarna.
  2. Burken ställer jag i ett österfönster (går lika bra i väster). Nu skall burken stå där i 4-6 veckor, medan jag snurrar runt på den en gång om dagen.
  3. Efter det silar jag bort kottarna och häller tinkturen på väl rengjord flaska och min humletinktur innehållande fytoöstrogenet är klar att användas.
Användning och dosering

Jag använder tinkturen vid behov, 1 tsk tinktur i 1 dl kallt vatten (max 3 ggr/dag), främst när jag känner av klimakteriebesvär, eller behöver komma ner i varv (men då fungerar det precis lika bra med te på humle.

Har du inte tillgång till starkare sprit än 40% så bör du låta humlekottarna torka först.

Ta hand om dig
Örtagumman

Humle – Humulus lupulus
Jag skördar mina humlekottar i september

Ps. Som med alla läkeväxter är det mycket viktigt att du är försiktig och att du läser på ordentligt om dem.

Foto: Örtagumman


2 svar till “Sista skörden humlekottar blev till en humletinktur!”

    • Hej Millan,
      Jag använder tinkturen vid behov, 1 tsk tinktur i 1 dl kallt vatten (max 3 ggr/dag), främst när jag känner av klimakteriebesvär som vallningar och dåligt humör utan anledning, eller när jag behöver komma ner i varv (men då fungerar det precis lika bra med te på humle. Se gärna mitt inlägg om ”Rogivande humlekottar – till örtte och humlepåsar!” Där skriver jag om teet.

      Hälsningar
      Örtagumman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *